Min skidfix-historia

Vem fixar mina skidor? 
När jag var mindre var det alltid mamma som stod ute i vallaboden och slipade och vallade så gott hon kunde, (i början med ett vanligt strykjärn innan vi fattade att man skulle ha ett speciellt valla-strykjärn som man kunde ställa temperaturen på). Efter ett tag kom hon in och visade att nagellacket var bortskrapat på naglarna så nu måste kanterna vara vassa! Sen fick jag gå ut och bedöma om jag skulle ha vassare eller inte. Efter några år i vallaboden tyckte hon att det var bäst om jag gjorde skidorna själv så jag fick dom precis som jag vill ha dom (och  inte kunde skylla på ”servismannen” om det gick dåligt). Så blev det också, hon visade lite snabbt hur man gjorde och jag var med i vallaboden några gånger innan jag tog över helt. Nu har jag gjort alla mina skidor själv i minst 5år, oavsett om det är träning eller tävling. Jag har inte gått någon speciellt kurs utan det är egentligen bara det mamma har lärt mig + några god råd från experten på Verkstan som jag går efter. Ändå har det gått ganska bra, eller ja, jag vet ju inte om det kanske skulle gå snabbare om jag vallade på ett annat sätt men men. Det svåraste är nog att få till kanterna, jag vill ha dom sylvassa och om jag inte får till dem innan en tävling får jag lite lätt panik. Men om man har tid på sig och skidorna vill sammarbeta är det ganska roligt att göra dem. I början kändes det lite konstig att stå där själv i vallaboden med alla ”expertpappor” med bottenlösa vallalådor som hällde på pulver hit och svindyra vallor dit. Så stod jag där med min lilla vallabox som i stort sätt innehöll en fil, ett bryne och en valla, men nu när jag började på skidgymnasiet har det ändrats, eftersom nästan alla elever har föräldrar som bor en dags bilresa bort så är de så illa tvungna att göra skidorna själv. Så nu är det ju bara folk i min ålder som står i skolans vallabod, så det är kul! Förra året fick jag en sponsor som hjälpte mig lite på traven, så nu får jag lämna in mina skidor då och då och få kanterna kollade osv. Så det är jätteskönt! Det har hänt några gånger att jag stått där i vallaboden dan före en tävling och slipat och slipar och till slut fått till totalt fel grader på kanterna och då måste någon som kan det här skidor fixa till graderna till 87 igen. Men i grund och botten tror jag inte att det hänger så mycket på vallningen, självklart måste man ha kanter som man får fast på underlaget men annars tror jag att det är åkningen, tekniken, styrkan och vad man har inne i huvudet som gör placeringarna! Image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s